Mit főzzek ma? - így főzz olcsón - finomat
Nem tudod, mit főzz ma? Nincs ötleted holnapra sem, mert kicsit unod már a repertoárod? Segítünk egy napi menüajánlattal!
Tárkonyos csirkeraguleves tejfölösen
Ez az egyik kedvenc levesünk. Gyorsan elkészül és finom.
hozzávalók / 4 adag
- 30 dkg csirkemell filé
- 10 dkg sárgarépa
- 5 dkg fehérrépa
- 5 dkg zöldborsó
- 20 dkg gomba
- 2 ek napraforgó olaj
- 1 evőkanál finomliszt
- 0.5 dl tejföl
- 1 csokor petrezselyem
- tárkony ízlés szerint
- 1 teáskanál citromlé
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
-
elkészítés
- A csirkemell-filét, a répát és a zöldségeket felkockázzuk.
- Az olajon megpirítjuk a húst és a zöldségeket, majd vízzel felengedjük, sózzuk, fűszerezzük.
- Hozzáadjuk a szeletelt gombát és a borsót.
- Készre főzzük, tálalás előtt a liszttel, tejföllel behabarjuk, petrezselyemmel, tárkonnyal megszórjuk, citromlével utóízesíthetjük.
Paradicsomos krumpli Gizi konyhájából recept
Ez az egyszerű és finom főzelék a család kedvence.
hozzávalók / 2 adag
- 1 kg újkrumpli
- 1 l víz
- 40 dkg sűrített paradicsom
- 1 kávéskanál só
- 2 ek cukor
- őrölt fűszerkömény ízlés szerint
- 1 közepes db vöröshagyma
- 2 db babérlevél
- 2 db zellerlevél
- 2 ek napraforgó olaj (a rántáshoz)
- 2 evőkanál finomliszt (a rántáshoz)
- fűszerpaprika ízlés szerint
-
elkészítés
- A krumplit pucoljuk meg, és vékonyan karikázzuk fel, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje.
- Ezután öntsük hozzá a sűrített paradicsomot, majd adjuk hozzá a sót, ízlés szerint cukrot, az őrölt köményt, az apróra vágott vöröshagymát, a babérlevelet és az összekötött zellerzöldet.
- Forraljuk fel, és a lángot mérsékelve főzzük puhára a krumplit, majd vegyük ki belőle a zellerzöldet (közben kóstoljuk, és ha szükséges, még cukorral ízesítsük).
- Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a lisztet, és készítsünk világos zsemleszínű rántást. Ezután vegyük le a tűzről, majd keverjük hozzá a pirospaprikát, és hagyjuk langyosra hűlni.
- A langyosra hűlt rántást keverjük simára egy kevés vízzel, majd öntsük hozzá a forrásban lévő krumplihoz. Ezután óvatosan kevergetve addig főzzük, míg kellően besűrűsödik.
- Tálalás előtt hagyjuk egy kicsit hűlni, majd ízlés szerinti feltéttel kínáljuk.
- költség: 500 Ft
Gesztenyés álom sütés nélkül recept
hozzávalók / 6 adag
Vaníliás krém
- 2 tasak vaníliás pudingpor
- 8 dl tej
- 15 dkg margarin
- 25 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
Gesztenyés "tészta"
- 50 dkg gesztenyemassza (2 csomag)
- 25 dkg háztartási keksz (darálva)
- 5 dkg porcukor
- 15 dkg margarin (puha, de nem olvadt)
Babapiskóta
- 30 db babapiskóta
Hulala tejszín
- 5 dl hulala
- 2 csomag vaníliás cukor
Kakaópor
- 5 g cukrozatlan kakaópor (a tetejére díszítésként)
elkészítés
- A pudingport a tejjel elkeverve megfőzzük, félretesszük kihűlni.
- A tészta alapanyagait összegyúrjuk, és egy sütőpapíros tepsibe nyomkodjuk (25×35 cm).
- A kihűlt pudingot kikeverjük a margarinnal, cukrokkal, és a felét a gesztenyés alapra kenjük.
- A kávéból tejjel, cukorral laza tejeskávét készítünk (ízlés szerint lehet erősebbre, ha szeretjük a kávé ízét), rummal vagy aromával bolondítjuk. Ebbe épp csak egy pillanatra megmártjuk a babapiskótákat, és a krémre tesszük szép sorban.
- Rákenjük a maradék krémet.
- A habot keményre verjük a vaníliás cukorral, és elkenjük a krém tetején.
- Kakaóporral leszórjuk a süteményt
- tepsi mérete: 25×35 cm
- költség: 1200 Ft
FORRÁS: nosalty.hu